وقتی معده ورم میکند!
متاسفانه این عفونت مزمن بدون علامت است، اما با آندوسکوپی و نمونهبرداری وجود این باکتری به همراه التهاب مزمن معده ثابت میشود.
برای بسیاری از بیماران مبتلا به التهاب مزمن معده اتفاق خاصی رخ نمیدهد، اما در برخی افراد عوارض بعدی خود را نشان میدهد که علامتدارترین این عارضه ایجاد زخم در اثنیعشر یا معده است و افرادی که مبتلا به زخم اثنیعشر میشوند افزایش ترشح اسید معده و افرادی که زخم معده میگیرند کاهش ترشح اسیدمعده دارند.
این التهاب مزمن به مرور میتواند موجب از بین رفتن لایه داخلی معده و تغییر ماهیت بافت معده و در نهایت ابتلا به سرطان معده شود. عوامل ژنتیکی نیز بسیار تأثیرگذارند.
درمان نوع مزمن ورم معده بستگی به بیماریای دارد که باکتری هلیکوباکترپیلوری ایجاد کرده است ولی در اغلب بیماران مبتلا به نوع مزمن ورم معده بدون درد نیاز به درمان وجود ندارد. زخم معده یا اثنیعشری که هلیکوباکترپیلوری ایجاد کرده، معمولا طی 2 هفته و به کمک آنتیبیوتیک درمان میشود.
مصرف برخی داروها بویژه داروهای ضدالتهاب ضداستروئیدی موجب التهاب مزمن معده میشود که مهمترین راه درمان آن قطع داروی اولیه تحت نظر پزشک است.
چه کسانی ورم معده میگیرند؟
افرادی که استرس و مشغولیت ذهنی زیادی دارند ناخودآگاه همراه غذا، هوا میبلعند، در نتیجه هوا داخل معده میرود و تورم ایجاد میکند. البته به این بیماری از نظر علمی، ورم معده اطلاق نمیشود چون هنگام آندوسکوپی مورد خاصی دیده نمیشود.
همچنین افرادی که غذا را قبل از هضم، خوب نمیجوند ممکن است دچار این عارضه شوند، چون به منظور هضم کافی ذرات غذایی و زیاد باقی نماندن آن در معده لازم است اندازه غذا پیش از بلع به کمتر از یک میلیمتر برسد. علاوه بر این افرادی که تند غذا میخورند یا در حال انجام کاری تغذیه میکنند، مقدار زیادی هوا میبلعند بنابراین امکان دارد به ورم معده دچار شوند.
نوشابههای گازدار و مواد غذایی مانند میوه و سبزی، که در معده ایجاد گاز میکنند، میتواند عامل ورم معده باشد. البته نفخ ناشی از میوه و سبزی، بیماری محسوب نمیشود؛ چون گاز تولید شده از آنها عضلات معده و روده را تقویت میکند و احساس سنگینی شکم فرد با مصرف آنها به مرور برطرف میشود.
به غذا خوردنتان نظم بدهید
مصرف 3 وعده غذای روزانه در ساعات نامنظم و نامعین موجب بروز بیماریهای دستگاه گوارشی مانند ورم معده، سوءهاضمه و برگشت اسید معده میشود. صرف 3 وعده اصلی غذایی بسیار ضروری است و حذف هر یک از این وعدهها به سلامت انسان لطمه وارد میکند. چنانچه 3 وعده اصلی غذایی مصرف شود ولی در ساعات معین و منظم نباشد باز هم اختلالاتی در سلامت انسان ایجاد میکند.
هر نوع بینظمی در صرف غذا موجب ناراحتی گوارشی میشود و ممکن است موجب سوءتغذیه و بروز بیماریهای دستگاه گوارشی مانند ورم معده، سوءهاضمه و برگشت اسید معده شود.
»»» همچنین بخوانید : دلیل ورم معده چیست؟ درمان ورم معده
غذاهای مضر برای ورم معده
مصرف غذاهایی که به نحوی باعث التهاب در معده میشوند یا حرکات معده را تحریک میکند ممکن است منجر به ورم معده یا سوءهاضمه شوند.
بنابراین افرادی که استفاده از موادی مانند ترشی یا فلفل باعث ایجاد درد در معده آنها میشوند، نباید این مواد را بخورند.
درمان
درمان ورم معده بسته به عامل ایجادکننده آن متفاوت است، اگر عفونت باعث ایجاد ورم معده باشد، درمان عفونت به بیماران توصیه میشود.
در صورتی که مصرف الکل و سیگار باعث ابتلا به ورم معده شده است، بیماران باید از ادامه مصرف آن خودداری کنند. همچنین اشخاصی که به علت مصرف مکرر مسکن دچار ورم معده شدهاند یا نباید این گونه داروها را استفاده کنند یا در صورت الزام، مصرف آنها را تا حد امکان به حداقل برسانند و همزمان، داروهای معده بخورند.
آگاهی داشتن در مورد بهترین درمان برای سوزش معده ( سوزش سردل) از اهمیت بسیاری برخوردار است. به جای آنکه علائم آن را پنهان کنید ، آن را درمان کنید. زیرا بسیاری از داروهای رایج وجود دارند که به خوبی اثر می کنند.
علائم آن حس سوزش در قسمت پایین سینه است که درد ناخوشایندی است و بر اثر بازگشت اسید معده به سمت بالا و وارد شدن به مری این حس سوزش بوجود می آید که منجر به دردهای شدید می شود.
چه گزینه هایی برای یافتن بهترین درمان سوزش دل دارید؟
بهترین درمان به شما کمک می کند که این مشکل را از بین ببرید. متاسفانه به دلیل محدود بودن اطلاعات این مقاله من فقط چند علاج کلی برای ترشی معده را ذکر می کنم.
بهترین درمان سوزش معده
صنعت دارو از فروش داروها برای این بیماری میلیون ها دلار بدست می آورد که البته این دارو ها فقط عوارض این بیماری را درمان می کنند نه علت اصلی سوزش دل را ، بنابراین با پیشگیری ساده از بروز این عوامل می توانید از وقوع این بیماری جلوگیری کنید.وقتی علت اصلی را پیدا کنید ،بهترین درمان را به راحتی پیدا خواهید کرد و اطمینان حاصل می کنید که بیماری شما باز نخواهد گشت. بهترین درمان نه تنها مبارزه کردن با علائم بیماری است بلکه مبارزه با علت اصلی آن است. بدون معالجه علت ریشه ای بیماری ، تقریبا خلاص شدن از این بیماری غیرممکن است.
در مرحله نخست برای پیدا کردن بهترین درمان باید چیزی که عامل بروز این مشکل است را شناسایی کنید . برخی کارهایی که هر روز انجام می دهیم می تواند عامل سوزش دل باشد .فقط یکبار وقتی علت اصلی این مشکل را فهمیدید به سادگی بهترین درمان را خواهید یافت و مطمئن می شوید که این بیماری برنمی گردد.
عوامل اصلی که منجر به سوزش دل می شوند چیست؟
1- کافئین: اگردرحال فکرکردن هستید "خوب من قهوه نمی نوشم بنابراین ،نمی تواند عامل سوزش دل باشد" میتوانید مرتکب اشتباه بزرگ شوید،اتفاقا هنوز در حال مصرف مقدار زیادی کافئین در رژیم غذایی خود هستید! مثل نوشیدن ملایم کولا ، خوردن شکلات ها و حتی چای عادی. کافئین باعث می شود ماهیچه های حلقوی مری شل شوند. بنابراین مواد شیمیایی اسیدی از معده بالا وبه سمت گلو می رود . دراین مورد بهترین درمان برای سوزش دل کاهش مصرف کافتین تا جائیکه امکان دارد است.
2- غذاهای چرب وروغنی: غذاهای چرب 3 الی 5 برابربیشتراز غذاهای سالم زمان برای هضم شدن نیاز دارد . مشکلی که غذاهای دیرهضم ایجاد میکند این است که غذاها درداخل معده شروع به مخلوط شدن میکنند وبا عث افزایش فشار به ماهیچه های حلقوی مری میشوند که دربازگشت باعث میشود مواد شیمیایی آنزیمی غذا به گلوی شما برگردد ومری شمارا بسوزاند . بهترین درمان برای سوزش دل دراین مورد حذف غذاهای ناسالم از رژیم غذایی خود تا حد ممکن است . اگر رژیم غذایی علت سوزش دل شماست ، رژیم غذایی خاصی وجود دارد که به طور قطعی این سوزش را کاهش میدهد . تغییرات دررژیم غذایی بهترین درمان برای بیمار است،
3- سیر: سیروگوجه فرنگی محصولات اساسی اند که موجب بازگشت اسید میشوند. این نوع غذاها همچنین ماهیچه های حلقوی مری را شل میکنند.
4- سیگار کشیدن: مواد شیمیایی خطرناکی که از دود سیگار بوجود می آید موجب ضعیف شدن ماهیچه حلقوی پایین مری میشود. این مسئله خود باعث بروز عوارض سوزش دل خواهد شد. اگرنمیتوانید سیگاررا ترک کنید نگران نباشید .نکات دیگری در کتاب پیان سوزش معده وجود دارد که سایر درمانها راتوضیح خواهد داد.
5- مصرف زیاد الکل باعث شل شدن ماهیچه های حلقوی مری میشود بنابراین با دریافت بهترین درمان هنوز میتوانید مقدار متوسطی الکل بدون حس سوزش درمعده خود مصرف کنید.
رهایی از سوزش معده
آخرین نکته مهم این است که فقط چندین حرکات فیزیکی هستند که عامل بروز عوارض سوزش معده می شوند وعوامل دیگری مثل خستگی روحی یا حتی استرس میتواند بربروز این مشکل مؤثرباشد. بهترین درمان آن است که ریشه درد را درمان کند حال عامل جسمی ، روحی حتی آمیزه ای از هردوی آنها میتواند باشد که دربیشتر موارد هردو عامل ایجاد این مشکل رامیکند. تازمانیکه این مشکل از بین نرفته درمان را کنارنگذارید. پیدا کردن عامل بیماری به منظور بررسی مجدد بهترین درمان درشرایط خاص شما انجام میشود.
در برخی از بدترین موارد سوزش معده ، این درد همراه با استفراغ است که شدید میباشد . اگر دراستفراغ خود خون مشاهده کردید هرچه زودتر باید باپزشک تماس بگیرید . یکی دیگر از خطراتی که بسیار معمولی به نظر میرسد استفاده از برخی داروها است .
خوردن داروهایی مثل آنتی هیستامین ، ایبوبروفن ، ناپروکسن ، آسپرین و برخی از داروهای ضد التهاب همگی میتوانند ایجاد سوزش معده کنند.
گاهی درموارد خیلی شدیدتر درقسمت شکم در امتداد قفسه سینه حس درد شدیدی می کنید که انگار قفسه سینه را فشار میدهند. این علائم می تواند علائم حمله قلبی باشد. پس توصیه می شود هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
- برای خلاص شدن ازاین مشکل بهترین روش درمان را انتخاب کنید.
- سعی کنید وعده های غذای شما مختصرباشد . از خوردن غذاهای سرپایی درآخر شب صرف نظر کنید .
- بعد از خوردرن غذا درحدود 2 الی 3 دقیقه دراز نکشید.
- ازخوردن غذاهای تند و ادویه دار خودداری نمایید.
- سیگاررا ترک کنید.
- سالاد زیاد بخورید.
- خوردن غذاهایی مثل شکلات ، غذاهای چرب ، سرخ کردنی ، قهوه ، نوشیدنی های کافئین دار ، الکل دار و گازدار را کاهش دهید.
- کمربند شل ببندید یا شلوارهایی بپوشید که کمر محکمی داشته باشد.(نیاز به بستن کمر بند نداشته باشید)
- اگر بخاطر بیماری دیگری دارو مصرف می کنید بدانید که این داروها می توانند باعث سوزش معده شوند.
دارو زیاد مصرف نکنید اما اطمینان داشته باشید که قبل از خوردن دارو برای سوزش معده ، درمان خانگی را استفاده کرده اید . بی توجهی نشان دادن به این مشکل کارعاقلانه ای نیست زیرا بیماری شما بدترمی شود.
درمان علت اصلی عاقلانه ترین درمان است که توصیه می شود. درنهایت ، هرکسی می داند پیداکردن بهترین روش ، معالجه طبیعی است زیرا عوارض جانبی کمتری میتواند داشته باشد. اگر رژیم خودرا شروع کردید وباور دارید که بهترین روش درمان برای سوزش معده را پیدا کرده اید برای شما مناسب ترین کار است . اگرعلائم به نظرنمی آید که فروکش کرده باشند، بنابراین تماس گرفتن با پزشک برای یافتن بهترین نحوه درمان کار عاقلانه ای است.
مصرف ترکیب دمنوشهای بابونه، گلگاوزبان، سنبل الطیب، بادرنجبویه و افسنتین سبب تسکین اعصاب معده میشود.
به گزارش ایسنا، باشگاه خبرنگاران جوان نوشت: معده درد یکی از مشکلاتی است که تقریباً همه افراد در طول زندگی خود به آن دچار میشوند بنابراین آشنایی با درمانهای خانگی به ویژه زمانی که امکان دسترسی به پزشک وجود ندارد، سودمند است.
»»» همچنین بخوانید : ۱۱ دلیل که باعث معده درد می شوند
مراحل هضم غذا در بدن
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی اظهار کرد: هر نوع مواد غذایی میل شده در قسمتهای مختلف بدن چهار بار هضم، مواد زائد آن دفع و با کیفیتترین قسمت غذا جذب بدن میشود.
وی بیان کرد: نخستین هضم در دهان و معده است که مواد زائد حاصل از این هضم به شکل مدفوع از روده خارج میشود بنابراین برای اینکه غذا در مراحل بعدی راحتتر هضم شود، افراد باید غذا را به خوبی بجوند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: هضم دوم در کبد است، مواد زائد حاصل از این هضم به شکل ادرار و چرک از بدن خارج و مواد جذبشده تبدیل به مو و ناخن میشوند.
عظمایی تاکید کرد: هضم سوم در عروق اتفاق میافتد و مواد جذب شده حاصل از این هضم تبدیل به خون میشوند.
وی تصریح کرد: هضم چهارم در سلول انجام میشود و مواد حاصل از این هضم به سمت اعضای جنسی حرکت میکند. این مواد بهترین پروتئین برای تولید مثل هستند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت: مدت زمان هضم غذا بستگی به نوع ماده غذایی مصرف شده دارد، ولی به طور کلی مواد غذایی ۲ تا سه ساعت پس از میل شدن هضم میشوند.
عمدهترین مشکلات گوارشی افراد
عظمایی درد معده، سوءهاضمه، ترشکردن، حالت تهوع صبحگاهی، تلخی دهان، احساس سنگینی معده، بوی بد دهان و هضم ناقص غذاها را از رایجترین مشکلات گوارشی افراد دانست و اظهار کرد: در برخی موارد نیز مشکلات معده بر اثر فشارهای عصبی ایجاد میشوند.
وی توصیه کرد: برای جلوگیری از بروز مشکلات گوارشی افراد باید از پرخوری، صحبت کردن بین غذا و تندتند غذا خوردن پرهیز کنند. همچنین خودداری از مصرف غذاهای ساندویچی، سرخشده و نوشیدن مایعات زیاد مانند دوغ، نوشابه و دلستر بین غذا ضروری است.
موثرترین درمانهای خانگی معده درد
این محقق و پژوهشگر طب سنتی تاکید کرد: افراد باید پیش و پس از غذا کمی نمک بخورند. مصرف نمک قبل از غذا به کاهش اسید معده و پس از آن به هضم و ضدعفونی کردن غذا کمک میکند.
عظمایی تصریح کرد: افرادی که دچار معده درد و بالا بودن اسید معده هستند میتوانند یک عدد سیبزمینی خام را رنده کنند و به مقدار نصف استکان آب آن را به آرامی بنوشند.
وی اظهار کرد: مصرف عصاره شیرینبیان ۱۵ دقیقه قبل از غذا با مقداری آب جوش ولرم برای تقویت معده، کاهش اسید معده و رفع دلدرد و دلپیچه موثر است. همچنین مبتلایان به رفلاکس برای رفع مشکلشان باید ۱۵ دقیقه قبل از غذا عصاره شیرینبیان به همراه مقداری آب جوش و پس از غذا یک استکان عرق بومادران بنوشند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی بیان کرد: افرادی که به ویژه پس از مصرف غذاهای سنگین و گوشتی دچار احساس سنگینی معده میشوند باید برای رفع این احساس مقداری عرق زنیان بنوشند.
عظمایی با اشاره به ضروری بودن مصرف سماق همراه با غذاهای گوشتی به ویژه کباب گفت: افراد باید همراه غذا از سبزیجات تازه استفاده کنند. مصرف سبزیجات تازه علاوه بر سمزدایی بدن به بهتر شدن حرکات دودی روده و جلوگیری از بروز یبوست نیز کمک شایانی میکند.
وی افزود: مصرف ترکیب دمنوشهای بابونه، گلگاوزبان، سنبل الطیب، بادرنجبویه و افسنتین تاثیر بسزایی در تسکین اعصاب معده دارد. افراد برای تهیه این معجون باید مقدار مساوی از این گیاهان را با هم ترکیب و روزانه سه لیوان از آن را میل کنند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی تاکید کرد: استفاده از مخلوط دمنوشهای زیرهسبز، آویشن، نعناع، کاکوتی، رازیانه، شیرینبیان، زنیان و بومادران سبب تقویت معده و دستگاه گوارش میشود. مصرف این ترکیب برای رفع سردی، ترشی و زخم معده، نفخ و دلدرد موثر است. همچنین زنان میتوانند در ۲ تا سه روز نخست عادت ماهیانه روزانه سه لیوان از این معجون را بنوشند.
عظمایی تصریح کرد: ماساژ معده با روغن سیاه دانه یا مصطکی نیز موجب تقویت معده میشود. پرهیز از پرخوری و روزهداری نیز به دفع سموم از معده و روده کمک شایانی میکند.
وی یادآور شد: مبتلایان به دلدرد، دلپیچه و نفخ برای رفع مشکل خود باید از ترکیب آبجوش به همراه عرقنعناع، بارهنگ، گلاب و نبات استفاده کنند. افراد برای تهیه این مخلوط باید سه قاشق غذاخوری عرقنعناع، یک قاشق غذاخوری گلاب و یک قاشق مرباخوری بارهنگ را به یک لیوان آبجوش بیفزایند. نوشیدن این معجون برای افراد کماشتها نیز مفید است.
مشکلات گوارشی عوامل متعددی دارد مثل مصرف دارو، تغذیهی نامناسب، استرس و اضطراب و غیره. در این مقاله توصیههایی برای کاهش ورم معده و احساس سنگینی ارائه میدهیم. با ما همراه باشید.
ممکن است مصرف زیاد محصولات لبنی سرمنشأ ورم معده و احساس سنگینی باشد.
زمانی که سن بالا میرود فعالیت آنزیم LPH که وظیفهی هضم لاکتوز (قند شیر) را دارد به طور طبیعی کاهش مییابد. در نتیجه لاکتوز به خوبی هضم نمیشود. زمانی که این قند وارد کولون میشود تخمیر شده و تولید گاز و ورم معده میکند.
اگر شما هم از این مشکل رنج میبرید مصرف مواد لبنی را کاهش دهید. از مصرف شیر پرچرب، پنیر سفید پرچرب و غیره بپرهیزد و به جای آن محصولات لبنی کم چرب و به میزان کم میل کنید.
»»» همچنین بخوانید : مشکل ماندن غذا سر معده یا سنگین شدن معده
فیبرها باعث راحتی دفع شده و فلور روده را تنظیم میکنند؛ به این ترتیب باعث کاهش ورم معده میشوند. اما توجه داشته باشید که زیادهروی در مصرف فیبرها یعنی بیش از 20 گرم در روز نیز میتواند باعث تولید گاز معده شود.
فیبرها دو نوع هستند: فیبرهای حلّال و فیبرهای غیرحلّال.
گروه اول اگر به اندازه مصرف شوند برای دفع راحت مفیدند. گروه دوم قابل تخمیرند. در نتیجه مصرف بیش از حد آنها باعث تولید گاز زیاد، ورم معده و احساس سنگینی میشوند.
فیبرهای حلّال در آلو، موز، سیب، گلابی، مرکبات، لوبیا، عدس و غیره و فیبرهای غیرحلّال در کاهو، اسفناج، سبوس گندم وجود دارند. پس در مصرف این مواد غذایی زیادهروی نکنید.
اگر از ورم معده و احساس سنگینی رنج میبرید بهتر است مصرف نوشیدنیهای گازدار را تا حد امکان کاهش دهید. به خاطر اینکه گاز این نوشیدنیها راه لولهی گوارش را بند میآورند و در جدارهی معده و روده کشیدگی ایجاد میکنند. برای همین باعث ایجاد احساس سنگینی همراه با ورم معده میشوند.
برخی از مواد غذایی کمتر تخمیر شده و یا باعث دفع گاز میشوند و برای همین احتمال ورم معده را کاهش میدهند. توصیه میکنیم سبزیجاتی مثل آرتیشو، رازیانه، زنجبیل، آووکادو، مارچوبه میل کنید.
در بین میوهها به آناناس، پاپایا، گیلاس، انگور، توت فرنگی، تمشک، طالبی، کیوی اعتماد کنید.
گوشت قرمز و گوشت ماکیان را دریابید.
برنج قهوهای، گندم سیاه نیز مفید است.
توصیه میکنیم به غذاهایتان زیره، گشنیز، رازیانه و یا دارچین اضافه کنید تا ورم معده و احساس سنگینی تان کمتر شود.
حواستان باشد وقتی آدامس میجوید هوای زیادی وارد لولهی گوارش میشود و برای همین روده و معده انبساط بیشتری پیدا کرده و شما دچار ورم معده میشوید.
برخی از گیاهان باعث دفع راحت شده و یا بادشکن هستند. برای همین با ورم معده مقابله میکنند. مثل رازیانهی سبز یا آویشن، بادرنجبویه، نعنا فلفلی، گیاه رزماری
و غیره
علاوه بر این آدامس حاوی میزان زیادی سوربیتول است. سوربیتول نوعی قند است که به سختی جذب میشود و برای همین باعث تولید گاز و احساس ورم معده میشود. پس لطفاً آدامس نجویید.
اگر بعد از غذا دچار احساس سنگینی و ورم معده میشوید باید اصولی را سر میز غذا رعایت کنید. سر میز آب زیادی ننوشید. به عقیدهی متخصصان نوشیدن زیاد آب امکان دارد شما را دچار ورم معده کند.
بزرگترها بی دلیل توصیه نمیکنند سرسفره حرف نزنید. اگر زمانی که غذا میخورید مدام حرف بزنید هوای زیادی میبلعید و در این صورت دچار ورم معده میشوید.
غذای خیلی داغ یا خیلی سرد نخورید. در این صورت خیلی سریع غذا را میبلعید و برای همین هوای بیشتری وارد دستگاه گوارشتان میشود که مشکل ساز خواهد شد.
خوب جویدن مواد غذایی احتمال ورم معده را کاهش میدهد. به خاطر این که این کار غذاها را بسیار ریز و به خوبی با بزاق آغشته میکند. در این صورت کار معده سبکتر میشود و کار گوارش راحتتر انجام میشود، به این ترتیب احتمال ورم معده نیز کاهش مییابد. علاوه بر این خواهش میکنیم غذا را آهسته میل کنید. تند غذا خوردن باعث بلعیدن هوای زیاد شده و احساس سنگینی میآورد.
برخی از گیاهان باعث دفع راحت شده و یا بادشکن هستند. برای همین با ورم معده مقابله میکنند. مثل رازیانهی سبز یاآویشن، بادرنجبویه، نعنا فلفلی، گیاه رزماری و غیره. سری به عطاری بزنید. این گیاهان را تهیه کرده و جوشاندهی آن را میل کنید.
پروبیوتیکها در برخی از ماستها یا به صورت مکملهای غذایی وجود دارند. برخی افراد معتقدند که این ترکیبات باکتریایی مشکلات گوارشی را برطرف میسازند. اما با این حال تأثیر آنها به طور دقیق اثبات نشده است. نتایج پژوهشهای مختلف نشان میدهد که پروبیوتیکها ورم معده را بهبود میدهد اما هنوز محققان به طور دقیق نمیدانند چگونه و با چه مکانیسمی.
به عقیدهی برخی از متخصصان این ترکیبات برای پیشگیری از مشکلات به وجود آمده در دستگاه گوارش که ناشی از مصرف آنتیبیوتیکها است و یا در خصوص وجود بیماریهای التهاب روده مفید هستند اما در خصوص درمان ورم معده تأثیرشان به اثبات نرسیده است.
در نهایت توصیه میکنیم اگر مشکلتان با این روشهای طبیعی حل نشد و علائم آن بیش از 48 ساعت ادامه داشت حتماً به پزشک مراجعه کنید.